Mag de huurprijs verhogen bij het afsluiten van opvolgende huurovereenkomsten?

Als een huurder de huur opzegt, wordt de woning of het appartement meestal aan iemand anders verhuurd. Mag er dan een hogere huurprijs worden gevraagd of moet de verhuurder zich houden aan wat hij of zij eerder aan je vorige huurder aanrekende?

3 September 2018

news-image

Nadat je je woning twee jaar verhuurde, zegt je huurder de huur op. Je meent nu een hogere huurprijs te kunnen vragen aan een andere huurder. Mag dat wel?

IN PRINCIPE KIEST DE VERHUURDER

Als verhuurder bepaal jij in principe de prijs waaraan je je pand verhuurt. Vraag je daarbij geen marktconforme prijs, dan bestaat natuurlijk wel de kans dat je woning of appartement niet verhuurd raakt. Die regel geldt ook als je huidige huurder de huur opzegt en jij wil verhuren aan iemand anders.

ER IS EEN UITZONDERING

Als je in het kader van de woninghuurwet opeenvolgende huurovereenkomsten voor korte duur afsluit (het gaat om contracten van maximaal drie jaar), zijn er beperkingen aan de huurprijs die je mag vragen. Als je als verhuurder zo een contract beëindigt en nadien met een andere huurder een nieuw contract van korte duur afsluit, mag de nieuwe huurprijs gedurende negen opeenvolgende jaren niet hoger zijn dan de prijs die de vorige huurder betaalde. Je mag die huurprijs wel aanpassen aan de index.

EEN UITZONDERING OP DE UITZONDERING

Een uitzondering op die uitzondering bestaat als de normale huurwaarde van het goed ondertussen steeg ten gevolge van nieuwe omstandigheden of ten gevolge van werken in het gehuurde goed. In het eerste geval moet er een stijging zijn met ten minste twintig procent en bij werken met ten minste tien procent.

Bron: Immovlan.be